miercuri, 6 aprilie 2011

coca vs cocaina

Azi am primit un articol foarte interesant despre istoria cocainei. Este vorba despre un articol publicat in periodicul "Courier international", editia 31 Martie- 6 Aprilie 2011.

Articolul incepe asa :

" A bas la cocaïne, vive l'Evocaïne!"
De la conquête espagnole à la guerre contre les drogues, Jorge Hurtado Gumucio, le fondateur du musée de la Coca à la Paz, raconte la diabolisation de la plante chère aux Indiens des Andes.

"La baza cocaina; traiasca evocaina!"
De la cucerirea de catre spanioli pana la razboiul contra drogurilor, Jorge Hurtado Gumucio, fondatorul Muzeului Cocainei din La Paz, povesteste denigrarea plantei atat de draga indienilor din Anzi.

Totul a inceput in Bolivia; acum 4200 de ani. Ca de obicei, raul a venit din Europa, odata cu conchistadorii spanioli, care nu s-au multumuit sa cucereasca si sa "civilizeze" numai locurile ci si sufletele bastinasilor. Au pus incet incet stapanire si pe visele lor. Iar ceea ce era o planta medicinala cu traditie si eficacitate dovedita de mii de ani a devenit un rau absolut; datorita germanilor.

Frunzele de coca erau utilizate acum 4200 de ani de catre toti membrii societatii boliviene, in cantitati mici, era un mod de socializare. Inofensiv, erau consumate cantitati mici de frunza de coca. Apoi au venit spaniolii. Care au interzis consumul de coca, deoarece facilita "erezia" iar Biserica Catolica nu putea accepta asa. Spaniolii au deschis mine in care lucrau, bineinteles, bolivieni. Numai ca fara aportul zilnic de coca acestia nu rezistau la munca sustinuta si conditiile inumane de lucru din mine. Asa ca a fost autorizat consumul de coca doar de catre mineri! Dar in cantitati mult mai mari decat cele consumate in mod uzual. Astfel s-au observat alte efecte ale consumului de coca. Acum putem vorbi de primul switch : de la coca la cocaina ( nu sunt acelasi lucru).

Coca : stimulantul prezent natural in frunza de coca se numeste ecgonina si are efecte de energizare, usor euforice.

Cocaina : clorhidrat de ecgonina, aceleasi efecte ca si ecgonina + iritabilitate!

Putem trai cu 100 g de coca/zi : contine vitamine si minerale de care organismul are nevoie. Bineinteles, acestea nu se regasesc in cocaina.

In spatele cocainei se ascunde o poveste fascinanta, povestea cocainei, povestea bolivienilor care inca mai cred ( spre deosebire de europeeni) ca "No todo lo que es oro brilla"( nu tot ceea ce este aur straluceste). O poveste despre cum, a mia oara de-a lungul istoriei, civilizatia europeana a reusit sa distruga sufletul si speranta unei natiuni.



Spunem ca inchizitia nu mai exista dar ea este prezenta printre noi. Un mic exemplu : in Franta s-a votat o lege prin care toate companiile non farmaceutice, homeopate, vor fi inchise. La ce buna medicina naturista cand aveam o paleta colorata minunat de medicamente 100% chimice? Veniti, gustati, cumparati, prima doza este gratuita...capitalism este numele meu, prietene! Te voi aliena, gustul banilor va fi religia ta iar puterea ta cea mai de temut va fi dependenta. Nimeni nu iti va putea rezista!

De dimineata am descoperit toate lucrurile acestea.

PS : cocalero = mic cultivator si comerciant de coca.

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu